Julpyssel med trolldeg

Det är trots allt bara november men jag har varit sugen på jul i över en månad nu. Jag har de senaste veckorna gått och planerat i mitt huvud hur jag vill att julen ska se ut här hemma. I allt mitt funderande har jag insett att vi i princip inte har något julpynt alls, vi har liksom inte hunnit samla på oss nåt sånt än. Så nu är det bara att sätta igång om det ska vara klart till jul. Jag som gillar att pyssla mitt eget pynt ser såklart detta som ett gyllene tillfälle att skapa. Här kommer lite inspiration till superenkelt, stilrent och personligt julgranspynt.

julgranspynt

De här små plattorna är gjorda av trolldeg, ja trolldeg- sån som man lekte med på dagis. Superenkelt och du har garanterat allt du behöver hemma.

Trolldeg

Börja med att göra en trolldeg, se ingredienser och mått här under. Jag fick ut ca 20 plattor som är 4,5 cm i diameter på det receptet. Sätt ugnen på över och undervärme 100°C. Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt mera mjöl om degen känns för lös. Om du låter en degklump dingla mellan två fingrar ska den hålla formen, om den inte gör det borde du tillsätta mer mjöl.

· Trolldeg ·

2 dl vetemjöl

1 dl salt

1 dl vatten

2 msk rapsolja

Trolldeg

 

Sen är det bara att börja kavla. Jag kavlade ut degen tills den var ungefär 4-5 mm tjock och sen började jag trycka ut figurerna. Jag har valt att göra rundlar men man kan ju självklart välja en helt annan form om man vill.

julgranspynt

 

Jag hade ingen bra pepparkaksform att trycka ut dem med så jag använde mig av ett litet lock. Det fungerade, men jag fick inte så skarpa kanter som jag hade önskat, så en riktig kakform är att rekommendera. Sen är det bara att göra lagom stora hål för den tråd du har tänkt häng upp dem i. Det händer i princip ingenting med figurernas form när du kör dem i ugnen så man behöver inte ta i nått extra när man gör hålen.

julpyssel

Lägg dem på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar på 100°C. Känn på figurerna innan du tar ut dem så att de verkligen har blivit hårda, annars kan du behöva köra dem lite längre.

När du har tagit ut dina figurer kan du ta ett fint sandpapper och fila till kanterna lite om det behövs. Mina behövde lite putsning eftersom jag skar ut dem med ett lock som inte var särskilt vasst.

julpyssel

julgranspynt färg

Nu är det bara att låta kreativiteten flöda och måla ditt julgranspynt på vilket sätt du vill!

julgranspynt

Klart!
Jag är jättenöjd med detta julpyssel, ska bli så kul att se hur det ser ut när det hänger i granen.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *