Grönt är skönt · Krukväxter med stil

Gröna växter är väldigt inne just nu och jag tror att det kommer hålla i sig 2018 också. Jag har nästan bara gröna krukväxter här hemma. För mig som gärna vill att växterna ska se likadan ut hela tiden är det perfekt med växter som inte blommar. Många gånger är just gröna växter mer lättskötta också. Jag tänkte dela med mig av några av mina gröna favoriter jag har här hemma.

Fikus

· Fiolfikus ·

Det finns mängder av olika sorters fikusar. Just det här är en Fikus lyrata, Fiolfikus. Jag tycker att man ser den lite överallt just nu. En väldigt populär fikus och jag förstå verkligen varför. Den är riktigt snygg och dessutom lättskött. Jag vattnar min en gång i veckan och det verkar fungera bra. Fikusen växer naturligt i tropiskt klimat och vill därför stå ganska ljust men inte i direkt solljus.

Många gånger är våran inneluft för torr för den som gärna vill ha det fuktigt. Fikusen mår därför bra av att man duschar den ofta. Jag måste erkänna att jag är dålig på att duscha min men det verkar fungera ändå. Duscha växten är dock det bästa sättet att hålla skadedjur som till exempel spinn borta. Om man sköter om fikusar rätt kan de bli riktigt stora och fina. Min är fortfarande ganska liten men jag hoppas på att den ska växa till sig lite snart.

Fikus

Elefantöra

Elefantöra

· Elefantöra ·

Elefantörat, eller parasollpilea som den egentligen heter, börjar nästan bli ett måste hemma hos alla växtälskare. Pilea peperomioides har blivit en riktig favorit, den är snygg, lättskött och superlätt att föröka. Till skillnad från fikusen är detta en väldigt snabbväxande växt som spottar ur sig sticklingar i full fart. Den stor plantan på bilden fick jag som en liten stickling av min kusin i början av sommaren. Nu är den ganska stor och har producerat ett gäng nya små plantor. Jag vattnar min stora elefantöra ungefär en gång i veckan, den torkar gärna ut lite mellan vattningarna. Ett vanligt misstag som många gör är att man vattnar sin elefantöra för mycket då blir bladen ofta gula och knottriga. Det är viktigt att tänka på att sticklingarna behöver vatten betydligt oftare eftersom de har mindre och känsligare rotsystem. Sticklingar ska hållas jämnfuktiga.

Elefantöra

Rumsgran

· Rumsgran ·

Araucaria hetrophylla är lite av mina nya favorit av krukväxter. Men det är ju en julväxt tänker ni, jag håller inte med. Jag tycker att rumsgranen fungerar bra året om. Det finns ju granar i skogen året om. Rumsgranar är också en sån växt som kan bli riktigt stor. Den växer inte jättefort men var beredd på att behöva plantera om den då och då. Granen vill helst inte torka ut utan ha vatten ganska regelbundet. Grenarna hänger fort på den när den är törstig, så det syns när man har glömt bort att vattna.

Rumsgran

Ormbunke

· Ormbunkar ·

Ormbunkar är en krukväxt som verkligen har kommit tillbaka. Min mamma bara skrattar åt mig att jag har ormbunkar eftersom de var populär när hon var i min ålder. Jag tycker att de är väldigt härliga. De är ju verkligen skogiga och vildvuxna men det är det som är lite härligt tycker jag. Till vänster är det en Nephrolepis exaltata, spjutbräken. Jag fick hem den i september och den har vuxit som ogräs sen dess.

På bilden till höger har vi en Adiantum raddianum, jag vet faktiskt inte vad den heter på svenska men den kallas ofta bara för Adiantum. Adiantumen är väldigt läcker eftersom den är så otroligt skir. Om man drar handen över den så känner man nästan inte bladen för att de är så tunna. Ormbunkar får inte torka ut, så det här är inga växter du ska ha om du glömmer att vattna ofta. Annars är det en väldigt härlig växt som bara behöver lite extra omsorg.

Ormbunke

Eftersom min spjutbräken har blivit så stor och fin så har jag börjat klippa av blad och sätta i vaser. Väldigt läckert tycker jag och så får sig krukväxten en lite frisering också.

Pynt med ormbunke

Sophora

· Dvärgkowhai ·

Sophora prostrata är också en riktig favorit hos mig. Tyvärr tycker jag inte att den kommer fram helt på bilderna. Men den är alltså som ett litet busigt träd med väldigt tunn stam och tunna små blad. Verkligen en krukväxt som sticker ut. Dvärgkowhaien kan vara lite knepig i skötsel. Det vill vara ganska jämnfuktig men det är också viktigt att den inte står i vatten. När jag köpte den här var jag så rädd att den skulle torka ut så jag lyckades istället övervattna den. När den blir för blöt blir bladen gula och ramlar av. Jag klippte ner mig och då började den växa upp igen ganska fort. Kan verkligen rekommendera denna snygging till dig som gillar lite udda växter.

 

Sophora

Monstera

· Monstera ·

Monsteran har blivit en riktig favorit de senaste åren. Vi ser den på kläder, kuddar och mobilskal. De ovanliga bladen talar verkligen för sig själva. Monstera deliciosa är en väldigt facsinerande växt tycker jag. När det kommer ett nytt blad på monsteran så växer det ut ett skott med ett ihoprullat blad på. Sen vecklar liksom bladet ut sig och så är det ett fullstort blad redan. Ibland när man vattnar den vanligt så hänger det små vatten droppar längst ut i spetsen på bladen. Det är som att den suger upp vattnet och att det sen kommer ut lite genom bladen. Riktigt häftigt tycker jag.

Monsteran kan bli väldigt stor och det är bra att plantera om den ofta. Man ser ofta på den när den vill bli omplanterad då blir bladen lite hängiga och tappar färg. Monsteran lever naturligt i ett tropiskt klimat därför kan det vara bra att duscha lite på den då och då. Annars är detta en väldigt lättskött växt, jag ger min en rejäl skvätt vatten en gång i veckan ungefär. Väldigt lättskött, häftig och prisvärd krukväxt.

Monstera

Avokadoträd

· Avokadoträd ·

Ni har säkert testat att sätta avokadokärnor i vatten för att få ett litet träed. Här är vårat lilla avokadoträd. Det börjar bli riktigt stort nu men det har också ett gäng år på nacken. Det är faktiskt min man som har drivit upp det här. Jag brukar skoja om att det är den enda växten hemma hos oss som han faktiskt bryr sig om. Det ligger dock en hel del sanning i det.

Jag har inte riktigt hittat några bra skötselråd för avokadoträd så jag experimenterar mig fram lite. Vi ställde ut trädet på våran inglasade balkong i somras och då växte det väldigt mycket. Just nu står det i våran hall som har väldigt lite ljus men det växer fortfarande och får nya stora blad så det verkar som att det går ganska bra utan så mycket ljus. Bladen längst ner på trädet blir lätt torra, jag har lästa att man kanske borde spraya lite på dem men vi brukar plocka bort bladen som blir dåliga istället. Det känns som att trädet mår bra av att bli av med lite blad för varje gång vi gör det blir de nya bladen väldigt stora och fina.

Vi har inte klippt vårat träd något och det är därför det inte har förgrenat sig något. Jag har läst allt från att man ska klippa av de allra första bladen som kommer på plantan till att man ska klippa av den när man är nöjd med längden på stammen. Vi kör på det andra alternativet eftersom att vi inte var med och klippte av de första bladen. Det ska bli spännande att se om vi lyckas få det att förgrena sig något. Jag tänker mig att det är dags att försöka nu i vår.

Avokadoträd

Det här var några av mina tips på gröna krukväxter. Hoppas att ni har blivit inspirerade och blir sugna på mycket grönt nu till våren.

4 kommentarer på “Grönt är skönt · Krukväxter med stil

  1. Gillar både foton och texten till, bra skrivet och fotat 🙂 ja vad säger man grönt är skönt… Gillar också gröna växter så positivt att de funkar som luftrenare från t. Ex. Kemikalier. En av mina favoriter är fredskalla och så otroligt lätt skött.

  2. Lina! Vilken UNDERBAR blogg! Älskar detta inlägg som inte bara r vackert en också informativt. eMnnio inte bara detta utan allt annat också. Så kreativt, proffsigt och ba godis för ögat. Kan inte sluta titta på dinna buketter, du är så himla stilsäker. Keep it comming!! Jag är ditt största fan. Kram från en gammal vän ❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *