Färga ägg med naturliga material

Det är svårt att tro att det bara är tre veckor kvar till påsk när man tittar ut genom fönstret. Men så är fallet och då är det hög tid att börja pyssla. Jag gav mig på ett vad de kanske mest klassiska påskpynten man kan göra nämligen att färga ägg. Jag hade aldrig testat detta innan så det var väldigt roligt att försöka och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Vackert att hänga i påskriset eller bara lägga på ett fint fat!

· Såhär gör du :

· Koka upp material som du har valt för att ge färg till äggen i vatten med en skvätt ättika i. Mina tips på material som är bra att färga med hittar du senare i inlägget.  Koka tills hela blandningen har fått ordentligt med färg. Om man vill ha en mer jämn färg på äggen kan man sila färgbadet så att det endast blir vätska kvar. Jag har valt att behålla skalbitar och annat som gav färg för att äggen ska få en lite med ojämn och naturlig färgning.

· Låt färgbadet svalna och lägg sedan i äggen. Låt ligga över natten.

· Plocka upp dina ägg och låt dem torka ordentligt.

· Gör ett litet hål i varje ände av ägget, blås försiktigt ur innehållet tills ägget är helt tomt.

Färdigt!

· Gula ·

Jag har använt mig av bara naturliga material när jag färgade äggen. Den här gula färgen fick jag genom att koka upp morotsskal, potatisskal och curry. Tanken var att jag skulle använda mig av gurkmeja men jag hade ingen hemma så jag improviserade lite istället. Jag tror att man får en mer klargul färg om man använder sig av gurkmeja men jag tycker att den här lite blekgula färgen blev väldigt vacker också.

· Rosa ·

För att få den här färgen har jag använt mig av rödbetsskal. Rödbetorna ger väldigt mycket färg så ett färgbad med rödbetor blir väldigt rött. Äggen tappar dock väldigt mycket färg när man tar upp dem ur badet för att torka. I slutända intog de den här lite mer gammelrosa färgen. Jag tycker att dessa ägg fick en väldigt vacker skiftning i färgningen mellan den ljusa och mörka kulören av rosa.

 

· Bruna ·

Den bruna fägen är gjord av gammalt kaffe och te. Det här färgbadet kan man göra av kaffesump och använda te-påsar. Jag hade gammalt kaffe som hade gått ut som jag använde mig av. Äggen tog upp fägen väldigt bra så jag tycker nästan att de blev lite för mörka. För att få en ljusare brun färg är det bara att plocka upp dem ur färgbadet lite tidigare.

Det som är så fantastiskt med en här typen av pyssel är att man endast använder sig av material som annars hade hamnat direkt i soptunnan. Jag lagade mat på potatisen, rödbetorna, morötterna och innehållet av ägget så inget gick till spillo. Det är egentligen väldigt häftigt vad vackert lite skräp kan bli om man bara lägger ner lite tid på det!

 

 

 

3 kommentarer på “Färga ägg med naturliga material

  1. Vad fina dom blev! Det blir väldigt snyggt med lökskal också. Både från gul och rödlök. Blir det omelett till några middagar nu?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *