Under palmerna i Göteborg · Palmhuset

Imorgon gör jag min första dag på jobbet på Interflora, Acacia i Örebro. Jag passade på att utnyttja de sista dagarna på min ledighet med att åka en sväng till Göteborg och min syster som bor där. Det var väldigt fint att få lite kvalitetstid även om det bara blev två dygn och då blev det en mer eller mindre obligatorisk sväng till Palmhuset i stan. Jag tog med mig kameran och tog alldeles för mycket bilder – jag kunde liksom inte låta bli. Så det är varning för mycket bilder i detta inlägg.

Palmhuset i Göteborg

Palmhuset, Göteborg

Lerkrukor i Palmhuset, Göteborg

· Lerkrukor ·

Jag är väldigt svag för alla gamla slitna lerkrukor som man kan hitta i palmhuset. Jag kan nästan gå runt och bara titta på krukorna. Det är verkligen något speciellt med de naturliga kalk-avlagringarna på leran. Krukorna bidrar verkligen till den lite ruffa stilen som är i det 140 år gamla Palmhuset.

Palmhuset, Göteborg

Palmhuset, Göteborg

Camelia i Palmhuset, Göteborg

Palmhuset, Göteborg

Palmhuset, Göteborg

· Mega monstera ·

Den här gigantiska monsteran växer i det stora växthuset. Det är något helt annat än den lilla plutten som jag har hemma i vardagsrummet. Det är så häftigt när bladen nästan är lika stora som ett paraply. Det som nästan är mest fascinerande är hur en växt, säkert över 10 meter, kan växa i en kruka som inte är mycket större än 1 meter i diameter. Hur får den plats liksom? Speciellt med tanke på att min monstera hemma har 0,3 meter i diameter på sin kruka.

Palmhuset, Göteborg

ormbunke och fikon i Palmhuset, Göteborg

· Adiantum ·

Den här lilla snyggingen på bilden till vänster är en Adiantum raddianum. Jag såg den för första gången när jag var i palmhuset för några år sen. Jag måste säga att jag blev lite smått kär i den. Adiantumen är en ganska kräsen växt som behöver mycket vatten men jag tycket att den är så vacker! Jag har en liten sådan hemma, men den är inte riktigt i samma klass som palmhusets, men jag gillar den ändå.

Palmhuset, Göteborg

Palmhuset, Göteborg

· Gröna favoriter ·

Det här är också två gröna favoriter som jag har hemma. Passiflora cearulea, passionsblomma och Crassula ovata, paradisträd. Jag tycker att det är så häftigt att se dessa växter, som man annars ser hemma eller i butiken, i lite större skala. Både mitt paradisträd och min passionsblomma är från sticklingar som jag tagit på andra plantor. I nuläget är de alltså ganska så små, men att se dem i dessa storlekar ger lite hopp om att det kan bli något av dem också.

Staty i Palmhuset, Göteborg

Fikusar i Palmhuset, Göteborg

· Fina fikusar ·

Detta är två superfina fikusar. Ficus lyrata, fiolfikus och Ficus deltoidea, pillerfikus. Dessa två finns också själklart som krukväxter. Det är väldigt häftigt att se dem i dessa dimensioner. Jag kan tänka mig att de har stått där ett bra tag.

Fikus i palmhuset, göteborg

Palmhuset, Göteborg

Jag tackar Göteborg för den här gången och åker hem till vardagen och mina egna små växter igen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *