Sticklingar och odling inför sommaren

Det är vår och dags att börja plantera! Jag har dragit igång med att sätta frön inför sommarens balkongodlingar för fullt. Något annat som är så härligt med vår är att det är dags att börja ta sticklingar på växterna här hemma. Åh, vad jag har längtat efter den här säsongen!

odlingar

· Sommarens odlingar ·

Jag trivs väldigt bra med att bo i lägenhet men på somrarna önskar jag verkligen att vi hade trädgård. Jag försöker ändå alltid odla lite på balkongen här hemma men det är inte riktigt samma grej. Nu är det i alla fall hög tid att börja förså frön om det ska bli något till sommaren. Jag har sått basilika och oregano, det är så himla härligt att ha lite färska kryddor. Förra året fick jag en chiliplanta av min syster. Det blev inte några mängder men det blev ändå ett gäng små chilis. Jag sparade två chilis och testade att sätta fröna i år. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli något men nu växer det för fullt i alla de krukorna jag har sått i. Det ska bli väldigt spännande att se om det blir något av plantorna. Jag har också testat att så physalis i år. Jag har hört att vänner till mig har lyckats men jag har aldrig testat själv. I de krukorna syns inga spår av nåt än men jag hoppas verkligen att de tar sig ordentligt.

basilika odling

krukor och odlingar

lerkrukor

· Lerkrukor ·

Jag trodde att jag hade mycket krukor, sen kom våren och sticklingssäsongen och då tog de slut ganska så fort. Lördagens loppisrunda resulterade i ett gäng gamla små lerkrukor, perfekt för att sätt små sticklingar i. Jag letar alltid efter lerkrukor på loppis eftersom jag tycker att de är som vackrast när de är lite slitna och använda.

lerkrukor

stickling novemberljus

· Novemberljus ·

En växt som är ganska ny för mig är Novemberljus. Jag fastande för den när vi fick in dem till butiken i höstas. Det är en grön lite växt som får små lila blommor på hösten, därav namnet. Bladen ser nästan ut som att det skulle vara någon slags kryddväxt, så jag tycker att den passar perfekt i köksfönstret. På våren ska man gärna klippa ner sin novemberljus och då blir det också ett gäng sticklingar. Jag har haft hela köksfönstret fullt med sticklingar i små vaser från min växt. Det är riktigt bra livskraft i dessa sticklingar. De får rötter snabbt och de verkar dra iväg ganska fort när man väl planterar dem.

pelargon stickling

· Perlargon ·

Jag måste erkänna att jag inte är så värst förtjust i pelargoner… Pelargonen som innan var lite av en ”tant-blomma” är visserligen väldigt populär idag men jag har alltid haft så svårt för doften. Dock så tycker jag att de är vackra och de ger verkligen sommarkänslor. I år blev jag i alla fall lite sugen på en pelargon, fast den kommer få flytta ut på balkongen så fort den börjar lukta. Den här lilla sticklingen är tagen från min svärmors mårbacka. Det ska bli spännande och se om jag får till det. Jag är som sagt helt nybörjare på pelargoner.

Sticklingar

elefantöra stickling

· Elefantöra ·

Min elefantöra som knappt har ett år på nacken har redan producerat ett helt gäng sticklingar. Det är något speciellt med elefantörons-sticklingar. Jag tycker nästan att de är finast när de är små. Det är i alla fall häftigt att se den här växten som har väldigt stark livskraft. Det är en snabb och väldigt lätt växt att ta sticklingar på.

sticklingar

2 kommentarer på “Sticklingar och odling inför sommaren

  1. Lycka till med alla frön, sticklingar och plantor!
    Speciellt lycka till med pelargonen:-)
    kram ”svärmor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *