25 kg betong · Nu ska här gjutas!

I julas göt vi julgransfötter i betong i skola. Ända sen dess har jag varit sugen på att testa att gjuta lite grejer själv här hemma. Eftersom att jag inte vill stå i vardagsrummet och blanda betong så har jag snällt fått vänta in det fina vädret. I fredags tog jag mig i all fall iväg för att köpa betong. Det var en upplevelse i sig att åka till en bygghandel i klänning och strumpbyxor och försöka bli tagen seriöst… Jag kom i alla fall hem en 25 kg säck eftersom att det var det minsta de hade och den kostade ändå bara 45 kr. Nu har jag betong så att det räcker ett bra tag. Jag tror att det är absolut billigast att åka till en byggvaruhandel istället för att åka till någon mindre pysselbutik.

· Kruka ·

Den här lilla kruka är gjuten i en liten plasthink med en annan lite plastförpackning för att gör själva hålet. Plast är ett väldigt tacksamt material att gjuta betong  i. Mycket för att det är mjukt material som man kan klippa sönder efteråt.  Ofta har man ju ändå en massa plastförpackningar hemma som bara slängs, varför inte göra något kul med dem innan? Det här krukan fick en väldigt slät och fin yta just för att den är guten med två plastförpackningar. Det var första gången jag testade själv att gjuta i betong så jag följde bara anteckningarna på förpackningen och testade mig fram lite. Det som kan vara bra att tänka på när man gjuter krukor är att betongen suger upp ganska mycket vatten när den är torr. Därför bör man undvika att ställa krukorna utan fat på ytor som blir vattenskadade när man vattnar i dem.

· Kruka och ljushållare ·

Det blev en kruka till men den blev ganska annorlunda från den första. Den här krukan är gjuten i en annan gammal lerkruka som jag inte använde. Här får man inte alls samma släta yta som det blev av plasten. Men det är lite vackert på nåt sätt också. Jag fyllde ungefär halva  krukan med betong och sen tryckte jag i en innerkruka av plast för att skapa hålet. Efter att betongen hade stått och stelnat i en och en halv dag ungefär så slog jag sönder den yttre krukan. Detta var lite mer pilligt och svårt att få loss betongen från lerkrukan. Jag tycker ändå att den blev vackert att denna kruka fick en lite mer ruffig yta än den förra.

Sen gjorde jag också en liten ljushållare. Det är nog det absolut lättaste man kan gjuta i betong. Den är gjord i en plastburk och sen så tryckte jag bara ner ett blockljus och lät det stelna. Jag läste någon stans att man kunde smörja in ytorna med lite matolja innan så att det skulle bli lättare att få loss betongen. Jag testade detta med ljuset men tyckte inte att det hjälpte så mycket. Ljuset fastnade i hållaren ändå. Istället ställde jag in både hållaren och ljuset på lite eftervärme i ugnen och då lossade blockljuset lätt.

· Vas av provrör ·

Jag köpte en massa provrör i glas till mitt yrkesbevis. Nu har jag 60 st provrör som jag inte vet vad jag ska göra av. Men där finns det ju massor av pysselmöjligheter! Jag gjöt en liten betongklump i några juicepaket och sen tryckte jag ner fem provrör i den. Det blev en liten udda och originell vas.

Jag märkte att betongen krympte ihop en del när den stelnade så det kan vara bra att tänka på. Alla mina grejer blev liksom lite lägre än vad jag tänkt mig. Sen så blir ju allt lite skevt och inte så perfekt, men det är väl lite det som är charmen med att göra egna grejer. Det var väldigt kul att testa att gjuta lite med betong tycker jag. Jag har ju ca 23 kg kvar så det lär ju bli fler gånger.

2 kommentarer på “25 kg betong · Nu ska här gjutas!

  1. Så fint! Blev inspirerad att göra en egen provrörsvas 😀 Lämnade du provrören i medan betongen stelnade eller hade du något annat för att göra hålen? 🙂

    1. Åh vad kul att du blir inspirerad 🙂
      Jag lät provrören sitta i, tre av dem fastande och ett var löst när betongen hade stelnat. Jag valde att fästa det sista röret också bara för att det skulle bli samma på alla.
      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *