Loppiskläder · En hållbar konsumtion för vår jord

Nu är jag tillbaka i här hemma igen efter en riktigt fin vecka på västkusten. Jag hade lite svårt att slita sig från klipporna, havet och alla kvällsdopp. Men nu kallar vardagen i Örebro så en vecka på kusten fick räcka. Jag drog med mig systern ut på klipporna för att fota lite innan vi åkte. Tro det eller ej men den här gången var det faktiskt jag som stod framför kameran. Det var lite ovant och stelt men även jag fastnar ju på bild. Idag är nämligen dagen då jag tänkte slå ett slag för inget mindre än loppiskläder!

Ni har antagligen redan insett att jag går väldigt mycket på loppis. Jag köper mycket inredning på loppis men jag köper också nästan alla mina kläder på loppis. I den här fotograferingen är alla plagg, utom ett, inköpta på second hand.

· Har vi för mycket kläder? ·

Jag upplever att vi väldigt ofta köper mer kläder än vi faktiskt behöver. Jag tror inte att det bara är jag som har en hel den kläder i garderoben som jag faktiskt inte använder. Tänk till en extra gång innan du handlar om du verkligen behöver det du köper. Detta gäller egentligen allt du handlar, nytt som begagnat. Vi får vara med och bidra till en mer hållbar konsumtion när vi handlar begagnat och lämnar in våra kläder istället för att slänga. Ett plagg som du har tröttnat på kan passa perfekt i nån annans garderob.

Klänning från HM återköpt på bra och begagnat. Jackan är från Lindex och återköpt på myrorna. Den gula jackan köpte jag begagnad på myrorna när den fortfarande fanns att köpa ny i butik.

Skjorta från Gina tricot och kjol från Zoul Edition, båda återköpta på Ge för livet. Jackan är återköpt på Röda korset, från början kommer den från Zara.

· ”Men det är så svårt med storlekar!” ·

En utmaning med att köpa begagnat är att det kan vara svårt att hitta kläder som passar då storlekarna sällan stämmer. Här tror jag att det handlar mycket om att vi kanske behöver sänka våra krav lite när det kommer till passform. Det kanske inte gör så mycket om loppisskjortan är några storlekar för stor. Den kan istället bli ett snyggt oversize-plagg. Eller varför inte sy om kläderna lite om det behövs? Kan du inte sy själva så lämna in till en skräddare eller så kanske du har en vän som kan sy?
Jag ha sett att myrorna har en kampanj där man får lite rabatt hos en skräddare i samband med att man köper kläder hos dem. Superbra initiativ tycker jag!

Denna klänningen är från början från HM. Jag har en tröja som jag har köpt ny från HM i samma tyg som klänningen. Jag har alltid gillat mönstret men modellen på tröjan var lite svår. Så jag hade väldigt tur när jag sprang på denna klänning i samma tyg på Erikshjälpen.
Även  dem gula tröjan är inköpt på Erikshjälpen och sandalerna kommer från Bra och begagnat.
Jag har aldrig riktigt tyckt att jag passar i solglasögon. När jag hittade dessa solglasögon på Röda korset för en tjuga tänkte jag; ”varför inte testa!”. Nu har jag har börjat trivas rätt så bra i mina loppis-glasögon.

 · ”Men är det verkligen fräscht?” ·

Många gånger hör jag folk säga att det inte riktigt känns fräscht att köpa kläder som är begagnade. Jag kan verkligen förstå den känslan. Jag tror dock att man ofta ser på plaggen om de är fräscha eller inte. Lukta, känn och inspektera.

Jag brukar skoja om att man tvättar sina kläder innan man lämnar in dem på loppis, sen tvättar butiken dem och så tillslut tvättar den nya ägaren dem. Mycket renare än så blir det inte!

Jag har väldigt stort förtroende för de större loppiskedjorna såsom Erikshjälpen, Ge för livet/ bra och begagnat och myrorna när det kommer till varornas kvalitet och hantering i butik.

Jeans-toppen som egentligen är en klänning har hängt ett bra tag i min garderob. Jag sprang på den på en loppis för ett gäng år sen men har inte använt den så mycket. Nu i sommar fick den åka fram igen. Min favoritdel av klänningen, som annars är ganska enkel, är helt klart ryggen.
Den gula kjolen är det enda plagget i fotograferingen som inte är köpt begagnad. Den slank med för att den passade så bra i färgen till de andra kläderna.

· Favoritklänningen ·

Den här klänningen är nog mitt favorit loppisfynd. Jag gick och spanade på den i en månad när den hängde på myrorna. Tillslut när jag testade den blev det svårt att gå förbi den. Det var nästan som om den var figursydd efter mig. Den behövdes en del lagning och finslip för att den skulle vara användbar igen. Jag tror, rätta mig om jag har fel, att det är en klänning från 60-talet. Vad tror ni? Jag har egentligen ganska dålig koll på retrokläder.
Jag gillar att den är draperad över rumpan. Det är inte särskilt smickrande för formen men det är väldigt charmigt på en gammal klänning tycker jag.

Med det här inlägget vill jag verkligen peppa och utmana er till en mer hållbar klädkonsumtion både för din plånbok och för vår jord. Hoppas att ni blir inspirerade.
Mer loppiskläder åt folket!

Hörrni, glöm inte att kolla in min systers fotosida, det är hon som har tagit de fina bilderna.

4 kommentarer på “Loppiskläder · En hållbar konsumtion för vår jord

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *