Gro egna små ekar av ekollon

Trenden med att ha små träd hemma i fina glasvaser har varit med i några år nu. Jag kanske är lite efter men tycker fortfarande att det är riktigt läckert. Jag har viljat testa att gro egna små ekar ett bra tag nu. Jag gjorde ett väldigt misslyckats försök förra året. Jag plockade in ett rejält gäng ekollon men inte ett enda grodde. Så i år ger jag mig på detta projekt igen. Är du också sugen på att testa får du gärna ta råd av ett sånt proffs som jag! Som aldrig har lyckats med detta…

· Plocka i rätt tid ·

I år skyndade jag mig ut och plockade ett gäng medans de fortfarande är gröna och fina. Efter att ha legat i vatten i någon dag får de dock en lite mer mörkgrön färg. Just nu tycker jag att de ser ut lite som gröna oliver. Är du sugen på att testa är det hög tid att ge sig ut och plocka nu. Ekollon behöver man nämligen plocka på sensommaren eftersom det är många djur som äter dem under vintern annars.

· Lägg i frysen ·

Jag fick tipset av en annan florist, på en visning jag var på för ett tag sen, att man skulle lägga in ekollonen i frysen ett tag. Hon påstod att det är större chans att få dem att gro om man ”lurar” dem att första frosten har varit. Mina har legat i frysen i 8h, det är viktigt att inte glömma bort dem så att de fryser sönder.

· Lägg i blöt ·

Jag har hört att man kan göra på lite olika sätt men jag har valt att lägga mina i en balja med vatten. De kommer få ligga så tills de förhoppningsvis gror. Sen tänker jag flytta dem till en vas. Det går självklart att sätta dem i vas redan från början. Att jag valde denna metod är ett rent praktisk val då det är lättare att se till så att de får fräscht vatten hela tiden. Vattnet blir nämligen grumligt väldigt fort, det är därför bra att byta ut det ofta.

Vi får se om jag lyckas bättre i år. Haka gärna på ni med. Jag ser fram emot uppdateringar om hur det går för er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *