Gör din egen ampel med flera våningar

Det här är verkligen ett projekt som har legat och grott i mitt huvud ganska länge. Tanken var att jag skulle pyssla ihop detta i våras så jag kunde ha denna ampel ute på balkongen att så kryddor i. Efter en intensiv och varm sommar var det fortfarande inte gjort, men förra veckan kom jag igång och den här vånings-ampeln tog form.

träramar till ampel

· Träramar ·

Till det här ampeln behövs inte särskilt mycket material.
Allt som behövs är:
· Trälister
· Lite spik
· Skruvöglor
· Ett lite grövre band, till upphängning
· Krukor med en liten kant, förslagsvis en lerkruka.

Jag började med att bygga ihop tre liksidiga träramar. Trälisterna jag har använt mig av är spillbitar som pappa rotade fram i garaget.  Jag har inte så mycket bra verktyg här hemma så jag valde att bara spika ihop dem med lite mindre spikar. Krukorna kommer att hänga i dessa ramar så det är viktigt att mäta ordentligt så att krukorna passar bra i varje ram. En av krukorna jag använde mig av var lite större än de andra två och därför fick en av ramarna bli en aning större.
Eftersom det var lite olika nyanser på trät som jag använde mig av så valde jag att måla ramarna gråa. Annars tror jag att det hade varit väldigt fint att bara låta dem vara träfärgade.

lerkrukor

· Lerkrukor ·

Jag kommer använda mig av lerkrukor i min ampel. Det som är bra med dessa krukor är att de har en liten kant längst upp. Krukorna kommer hänga i ramarna och då fungerar kanten som ett stopp. Självklart går det att använda andra krukor också men det är viktigt att de också har en kant. Eftersom mina krukor har hål i botten kommer jag också behöva göra någon slags vattentätning i botten på den nedersta krukan.

 

· Upphängning ·

För att hänga upp ramarna fäste jag så kallade skruvöglor på insidan av varje hörn. Detta var lite klurigt. Mitt tips är att göra ett litet hål i hörnet först och sen försöka skruva i öglan för hand. Det kan vara bra att avsluta med att dra till öglan ordentligt med en tång. Hela konstruktionen kommer vila på dessa öglor så det är viktigt att de sitter ordentligt.

Sen är det bara att hänga upp ramarna med bandet. Detta gjorde jag genom att knyta en liten knut under varje skruvögla. Det smidiga med att knutarna inte är fästa i något är att man kan justera dem lite i efterhand. Det kan vara bra att testa att hänga upp ampeln och se till så att ramarna hänger rakt.

Klart! Nu är det bara att hänga i krukor och blommor.

Denna ampel fick en enkel konstruktion. Det blev väldigt stilren och snygg. Det behövs inte särskilt mycket material och egentligen inga snickarkunskaper, eftersom att jag klarade av att göra den. Hoppas att ni blev inspirerade och pysselsugna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *