Fönsterbyte och nya krukväxter hemma hos mina föräldrar

I våras bytte mina föräldrar fönster på sitt hus. De bytte ut sina gamla bruna fönster mot nya vita karmar. Tänk vilken skillnad det kan bli. Alla rum känns mycket ljusare bara av de nya ljusa fönsterkarmarna. I och med bytet var det många krukväxter som inte klarade sig. Mamma har tjatat på mig sen dess att jag ska fylla deras fönster med nya växter. Jag har medvetet väntat med detta tills efter sommarn. Ingen av dem har varit hemma särskilt mycket och  jag visste att de bara hade tagit ihjäl alla växter igen. Tur var väl det, för helt ärligt talat ser det lite tomt ut i mina egna fönster after den här varma sommaren. Nu när hösten börjar smyga sig på var dt i alla fall dags för lite nytt och fräscht i fönsterna.

· Hallen på övervåningen ·

På övervåningen i deras hus har de en ganska stor hall. Hallen i sig är ganska ljus då den har ett parti med två fönster och en dörr med glas i däremellan. I det rummet har de en del möbler, bland annat min systers tramporgel, med lite mörkare trä. Jag tycker att det passar bra i ett så pass ljust rum. Jag valde därför ganska mörka lite brun/gråa krukor till det här rummet. Krukorna är en IKEA- serie av krukor i lite olika storlekar och former. De hade några redan och sen har jag kompletterat med likadan som jag hittat på loppis. Jag brukar själv blanda ganska mycket krukor för att jag tycker att det skapar en liten lekande känsla. Men genom att krukorna har lite olika former så känns de lite lekande ändå.

I det ena fönstret ställde jag två riktigt läckra mörka palettblad. Palettblad är en liten äldre växt som har kommit tillbaka och blivit populär nu igen på senare år. Jag har aldrig haft en själv men varit sugen väldigt länge. Jag kunde bara inte motstå färgen på dessa två. Tur för mig att den är så lätt att ta sticklingar på, jag får väl sno mig en liten från dessa.


I det andra fönstret hamnade två riktigt hållbara krukväxter. Till vänster är det en aloe vera och till vänster en kalanchoe red lip. Kalanchoen är alltså en släkting till den här blomman som många av er säkert känner igen. Men det inte så många vet är att det finns massor av härliga krukväxter i kalanchoe-släktet som inte blommar men som är precis lika hållbara och enkla som den klassiska blomman. Hett tips att kolla in om du är sugen på en ny hållbar växt.
Bredvid ställde jag fram två riktigt fina gamla leksakshästar som har stått och skämts i en hylla. Jag tyckte att de förtjänade en bättre plats.

· Köket ·

Som ni kanske har märkt har jag en förkärlek till lerkrukor. Såklart skulle ju minst ett fönster få fyllas med lite härliga lerkrukor. Jag tycker att de gör sig lite extra bra i ett köksfönster så valet var ganska enkelt. I det här fönstret hamnade nästan alla blommor som hade överlevde fönsterbytet. En stor läcker hoya som klarar nästan allt. En av butiksägarna i butiken jag har jobbat i nu sen jag blev färdigutbildad brukar kalla hoyor för ”arvegodsblommor”. Det ligger verkligen nåt i det då det antagligen är en av de mest hållbara krukväxter du kan ha.
I detta fönster hamnade även en peperomia (bilden ovan) och ett litet paradisträd (två bilder ner). Även dessa är väldigt lättskötta och härliga.

· Arbetsrum ·

Jag vet inte om ni börjar se nåt slags tema här på hur jag har valt krukväxter. Om inte så avslöjar det nu; ”lättskött”. Dels för att detta behövs i ett hem där det kanske inte vattnas så ofta… Men också för att det gör att man orkar med att ha mer växter.
Min syster tog sig an arbetsrumsfönstret. Här har vi en peperomia och en hjärtan på tråd. De blev väldigt vackra ihop måste jag säga. Peperomians röda blad plockar verkligen upp och förstärker de röda tonerna i hjärtan på tråden.
Äntligen fick vi också fram de två mintgröna Uppsala Ekeby- krukorna som har stått i garaget alldeles för länge.

Jag tycker, till skillnad från min mamma, att man inte måste ha så mycket blommor i ett fönster. Därför fyllde vi resten av fönstret med tre oljelampor av glas. Det var nog dessa som mamma var mest tveksam till i våran styling så jag gissar på att de snart får åka tillbaka in i ett skåp. Jag tycker i alla fall att de blev fina i fönstret.

· Vardagsrum ·

I vardagsrummet fick två super fina fikusar flytta in. Jag fick mig faktisk en egen som står här hemma i sovrummet. Jag är väldigt förtjust i fikusar, kanske just för att de finns i så många olika utföranden. Bredvid dem hamnade ytterligare en sorts peperomia och en paraplyaralia. I det här rummet blev det ett litet ihopplock av krukor i grått och vitt.

Jag har faktiskt några fönster kvar att fixa, jag köpte med mig lite för få växter. Men visst blir det fint? Härligt men nya fräscha fönster och nytt och fräscht grönt.

 

Kommentarer på “Fönsterbyte och nya krukväxter hemma hos mina föräldrar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *