Härlig höstkrans av min födelsedagsbukett

Med två långa veckor med jobb i backspegeln känns det väldigt skönt med en lugn helg. För ja, jag har redan tagit helg, riktigt lyxigt med lediga fredagar. Ledig fredag = pysselfredag. Min fina födelsedagsbukett som har stått i två veckor nu har fått en liten ny form kan man säga. Jag är väldigt svag för kransar, det tråkiga är att jag inte har nån stans att hänga dem. Det stoppar mig inte från att göra dem dock. Jag insåg att mycket av de blommorna från min bukett är perfekt kransmaterial till en riktigt härlig höstkrans.


· Kransstomme ·

Kransstommar kan man göra på många olika sätt beror på hur man vill att kransen ska se ut. Jag vill ha en lite smalare krans och därför gjorde jag en tunn stomme av lite grövre ståltråd. Vill man göra en tjockare krans kan man göra en stomme av halm eller grenar. Jag gör en stor ring av ståltråden, jag valde att lägga tråden dubbelt eftersom min ståltråd var ganska tunn. Det är alltid lättare att jobba med en stabil stomme.

Sedan tejpar jag hela stommen med floratejp. Floratejp är enligt mig ett måste när man jobbar med blommor. Tejpen används oftast till att tejpa blommstjälkar för att hålla kvar vattnet i blomman.  Detta gör man för att förlänga hållbarheten på en blomma som ska vara utan vatten en längre tid. Det som är så bra med tejpen är att den är lite klibbig på både in och utsidan. Tejpen skapar därför ett väldigt bra grepp för både blommorna och tråden när man börjar linda kransen. Tejpen är inte klistrig när man lindar ut den från rullen utan den blir det när man drar i den. Man måste därför spänna tejpen mär man ska använda den. Floratejp kan vara lite knepig att använda i början men när man väl har fått in tekniken är den ett riktigt bra hjälpmedel.
Annars tror jag att det skulle gå nästan lika bra att linda med vanlig maskeringstejp. Maskeringstejpen skapar i alla fall lite friktion till skillnad från om man har ståltråden som den är.

· Torkat material ·

Eftersom att jag vill att kransen ska vara fin länge så använder jag mig av material som torkar fint. Från buketten hade jag hortensia, stjärnflocka, eukalyptus, crocosmia knoppar och gräs som alla torkar väldigt fint. Sen köpte jag även till lite ljung och silvergirlang. Även de är perfekta i höstkransar och torkar väldigt fint. Tänk på att materialet blir lite mindre när det torkar. Det är därför viktigt att göra kransen ganska tät från början så att den inte blir för gles när den är torr sen.

· Linda kransen ·

Sen är det bara att linda på. Jag gillar att verkligen blanda allt material fritt för att göra kransen lite busig. Jag brukar därför göra små buketter av två eller tre olika material åt gången och lindar på. Om man tar ett material i taget kan kransen lätt upplevas som lite randig och uppdelad. Jag tycker att det oftast är lite klurigt att få kransen att bli jämntjock. Här gäller det att försöka vara konsekvent. Sen går det också bra att linda på lite i efterhand. Det har jag gjort på flera ställen i den här kransen.

Såhär blev i alla fall min höstkrans. Hoppas att ni blir lite pysselsugna och att några av mina tips kan komma till nytta.
Glad höst vänner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *