Vad man kan hitta i skogen · Gratis är gott

Även fast vi har en riktigt varm helg i ryggen så är väl ändå sommaren över på riktigt nu. Det finns inte särskilt mycket blommor kvar och plocka i trädgårdarna längre och snart har alla träd blivit sådär höstligt färgglada. Tur då att vi har skogen. För det finns inte bara svamp i skogen på hösten, det finns mycket annat fint att plocka in också. Både levande och torkat, dessutom kostar det bara lite tid och frisk luft. Här kommer mina höstfavoriter från skogen.

· Vass ·

Det är väldigt populärt med pampasgräs just nu. För er som inte vet vad pampasgräs är så är det höga, ljusa och väldigt fluffigt gräs. Oftast när men köper dem i butik kan de vara upp mot en meter höga. De går jättebra att torka och man kan därför spara dem länge och de ser fortfarande fina ut.
Pampasgräs i all sin ära men varför inte bara plocka in lite fina vasstrån. Det finns lite här och var i skogen eller vid närmaste sjö. Vass är riktigt bra pysslematerial men det är också minst lika vackert att bara ställa i en vas och låta dem tala för sig själva. Det går utmärkt att torka och står fin länge. Var bara vaksam på att du inte få med dig en massa kryp med in när du plockar den.

· Torkade ormbunkar ·

Ormbunkar är väldigt vackert tycker jag. Tyvärr är de inte särskilt hållbara när man tar in dem färska och sätter dem i vatten. Nu på hösten börjar de dock torka och skogen blir mer brun än grön. Dessa torkade ormbunkar är desto mer hållbara, så plocka på dig mycket och spara, det går bra att använda länge. De är vackra att använda till kransar, stoppa i buketter eller varför inte spara lite till jul och dekorera planteringar med. Möjligheterna är oändliga. Ormbunkens stjälkar är väldigt vassa så mitt tips är; använd sekatör! Jag har skurit mig riktigt illa när jag har försökt plocka med bara händerna.

nät på väggen höstkrans

En härlig bukett bestående av ljusrosa rosor, nejlikor, några torkade grässtrån, eukalyptus och torkade ormbunkar. Ormbunkarna ger verkligen buketten en höstig känsla även om färgen på blommorna inte säger så mycket höst.

stensöta

stensöta

Stensöta ·

Jag brukar passa på att rycka med mig några blad av stensöta när jag är ute i skogen och plockar svamp. Stensötan ser ut som små ormbunksblad men är betydligt mycket mer hållbara. Jag har ett blad som hänger i ett provrör i hallen nu som är inne på sin tredje vecka och det är fortfarande lika fint. Jag tycker att bladen är väldigt dekorativa. En vas med några blad i på handfatet kan gör mycket för ett badrum till exempel. Är man sugen på lite gröna blad från skogen såhär på hösten så är stensötan ett hett tips.

stensöta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *