Julklappstips · Hållbara julklappar

Inlägget innehåller adlinks

Årets julklapp 2018 är det återvunna plagget! Hur bra är inte detta?! Jag tycker att det är modigt av svensk handel att välja en julklapp som gynnar en hållbar konsumtion. Stort att se och erkänna att detta är något som verkligen ligger i tiden. Mer återanvändning åt folket.
Idag är det Black Friday och konsumtion är ett hett ämne just idag. Det känns som att Black Friday bara växer och växer här i Sverige och samtidigt har jag aldrig upplevt att det är så många motreaktioner som det är i år. Jag kommer inte handla nåt på REA:n idag. Möjligtvis att jag tar mig iväg till myrorna och köper en för tidigt julklapp åt mig själv.
Idag ska vi nämligen prata julklappar, hållbara julklappar.

disktrasa diskborste växbo lin

· Hållbara köksprodukter ·

Vi har sakta men säkert börjat byta ut många av de slit och släng produkter som man har i ett kök mot mer hållbara alternativ. Disktrasor och diskborstar är två tydliga exempel på det. Tråkiga plastverktyg som man använder i några veckor och sen slänger bort. Det finns många bra och mer hållbara alternativ till dessa. Varför inte köpa en diskborste med utbytbart trähuvud istället för de tråkiga plastborstarna? Det är både snyggare och bättre för miljön.
Vi fick disktrasor från Växbo lin i födelsedagspresent i år. Väldigt mycket finare och mer hållbara än den klassiska disktrasan. När trasan börjar bli smutsig är det bara att slänga in det i tvättmaskinen och sen använda igen. De har väldigt bra sugförmåga men kan ibland ta lite tid på sig att torka. Jag skulle därför rekommendera att man hänger upp trasan ordentligt mellan användningarna annars är det lätt att den börjar lukta. Glöm inte heller att tvätta trasan innan den första användningen. Eftersom trasan är gjord av lin som är ett naturfiber går det bra att lägga den på komposten när den är gammal och ska slängas.
Kolla in Lapland Ecostore  för många bra hållbara julklappar till köket. Här hittar du både snygga diskborstar av trä och disktrasorna från Växbo lin.

disktrasa växbo lin

· Schampokaka ·

En schampokaka är alltså ingenting man äter. Det är schampo fast i ”kak-form”. Det ser ut lite som en tvål helt enkelt. Man använder det ungefär på samma sätt som en tvål. Gnugga den i handen eller direkt i håret tills det börjar löddra och sen är det bara att använda den som vanligt schampo. Och varför är detta så bra undrar ni. Jo, för det förta så räcker de väldigt länge. Jag har ganska tjockt hår och har använt min kaka i lite drygt 8 månader. Jag skulle gissa på att den utan problem räcker i 2 månade till. Detta varierar självklart beroende på hur mycket schampo du i vanliga fall använder, men jag kan lova att den håller längre än en vanlig schampoflaska. Sen är de helt oslagbara när man är ute och reser. Det tar lite plats och du kan ha den i ditt handbagage.

bild från Lush hemsida

Tyvärr är min ganska välanvända schampokaka lite för ful för att få  vara med på bild. Men här uppe ser ni två lånade bilder från Lush:s hemsida där den är köpt. Där är schampot gjort på till största del naturliga ingredienser och de syntetiska ämnena som används är säkra. Kakorna är veganska och helt fria från djurtestning. Sen är de en väldig skillnad i skräpmängd i jämförelse med att köpa flaskschampo. Min schampokaka kom inlindad i en liten bit komposterbar plast. Ja, ni läste rätt. Den lilla plastbiten går alltså att lägga på komposten.
Detta är verkligen ett hållbart och roligt substitut till det vanliga flaskschampot, heja schampokakan!

tygkasar

· Tygkassar ·

Jag älskar tygkassar av alla dess slag. Vi har ganska många här hemma, men av nån konstig anledning så går det alltid åt. Kan man ha för många tygkassar liksom? Jag tror inte det.
Det kommer inte alltid naturligt och man glömmer ibland, men det är en så bra vana att alltid ta med sig tygkassar till butiken när man handlar. Ett så enkelt sätt att spara in på plasten.

fruktpåsar

En ny favorit för mig är de små fruktpåsarna som ni ser på bilden nedanför. Påsarna heter Veggio och kommer från Carrinet. De här påsarna är alltså ett mycket mer hållbart substitut till de små plastpåsarna till frukt och grönt som man får i butiken. Dessa påsar börjar dyka upp mer och mer i vanliga matvarubutiker. Det är superbra att visa upp dem i butiken du handlar i. Både matvarubutiken som vi handlar i och butiken där mina föräldrar handlar har de köpt in dessa kassar för att vi och mina föräldrar har använt dem när vi handlar. Vi kan vara med och påverka hörrni!

fruktpåsar

menskopp

 ·Menskopp ·

Mitt sista tips som är nästan oundvikligt att nämna när vi pratar hållbarhet är Menskoppen! Jag har länge velat ha en men det tog sin lilla tid innan jag faktiskt gick och köpte mig en. Menskopp är alltså ett hållbart allternativ till bindor och tamponger eller vad man nu använder för mensskydd.
Koppen samlar upp blodet och behöver tömas ungefär mellan 1-3 gånger per dag. När man tar ut den är det bara att skölja av den och sen sätta den på plats igen. När mensen är över ska koppen kokas i en kastrull med vatten och sen är den klar att användas igen till nästa gång. Koppen är gjord av silikon och du kan använda den i cirka 5 år, antagligen längre än så. Tänk vad mycket mindre skräp varje kvinna skulle producera på en livstid om menskoppen hade varit det vedertagna mensskyddet.
Min menskopp är från MonthlyCup. Jag har haft min några månader nu och jag är helt såld. Ibland kan det vara lite svårt att få koppen att sitta rätt från början. Men det är bara att öva. Jag har haft väldigt tur med min kopp och fått det att funka från dag ett.

menskopp

· Menkoppar till flickor i U-länder ·

Tycker du att det känns lite obekvämt att köpa en menskopp till någon i julklapp? Eller har du ingen att köpa till?
Då vill jag verkligen tipsa om Barnmissionens projekt med menkoppar till flickor i U-länder. Här kan du får vara med och ge en menskopp till en flicka som verkligen behöver det. Flickorna får även utbildning om menstruation och hur de använder sin kopp. I många U-länder där flickor inte har tillgång till mensskydd får de stanna hemma från skolan under mensen. Detta betyder att de missar en fjärdedel av sin utbildning. Här får menskoppen vara med och bidra till en förenklad vardag för dessa flickor. Alla ska ha rätt till utbildning!

Det var mina tips på hållbara julklappar. Det blev mycket text, hoppas att ni orkar läsa för det finns mycket att säga. Jag tror verkligen att vi som konsumenter har mycket att säga till om genom sättet vi handlar och på så sätt sätter vi press på butikerna. Så var med och tänk grönt när ni handlar julklappar i år.
Vad har ni för bra hållbara julklappstips?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *