En förmiddag med min symaskin · Laga och sy om kläder

I söndags rensade jag ur min garderob. Jag älskar att rensa! Tycker att det är så skönt att göra sig av med alla de där kläderna och prylarna som man ändå aldrig använder. Det blev en kasse med kläder som ska åka iväg till loppis, men det blev också en liten hög med kläder som jag egentligen gillar men som jag av olika anledningar ändå inte använder. Idag fick jag lite inspiration och satte mig vid min symaskin för att göra något åt den lilla högen, som för övrigt såg extremt fotogenisk och färgkoordinerad ut.

· Laga ·

Jag har ett gäng kläder i garderoben som jag inte använder av den enkla anledningen att de är trasiga. Spruckna sömmar eller slitna. Jag tänker alltid: ”det där går att laga”. Ibland går det inte, men man vet ju inte innan man har försökt. Idag har jag räddat två loppisfyndade klänningar med spruckna sömmar. Det är så lätt fixat bara man tar tiden och gör det. Jag är verkligen inget proffs på att sy men det mesta går ändå att lösa ändå.
Sen gav jag mig på ett mindre lyckat försök att göra första hjälpen på de spruckna favoritjeansen. Svårlagat… Men det duger till att ha på sig ute i skogen eller om man inte ska göra för avancerade gymnastiska övningar.
Mycket går att laga, så det är bra att tänka till innan man slänger. Har du ingen egen symaskin så känner du kanske någon annan som har. Om det inte gå att laga kanske det går att sy om till något annat.

 · Sy om ·

Den här gula klänningen köpte jag på en loppis för 20 kr tror jag. Den var egentligen för liten men jag kunde inte slita mig från tyget. Fastnade verkligen för mönstret och detaljerna på den här klänningen. Jag har gjort ett försök med att sy om den så att den ska passa mig. Så den har blivit lite kortare och lite bredare. Den är inte riktigt klar än då jag har haft lite problem med att få till fållen längst ner på klänningen. Mormor har hjälpt mig massor med det projektet så jag får väl be om lite mer hjälp.

Dessa blåa kostymbyxor fick sig en lite uppsydd kant. Jag köpte dem för några månader sen men har inte använt dem så mycket än. De få gångerna jag faktiskt har använt dem så har jag velat vika upp dem. Det har gått sådär, så därför är det mycket smidigare att ta en symaskin till hjälp. Tänk vad mycket små detaljer kan göra. Tror att jag ska ha dessa på mig resten av dagen faktiskt.

Den här tröjan är också ett loppisfynd. Mitt nya favorit mys-plagg. Den hade små stjärnor broderat på armen mellan blommorna, som man kan se på bilden nedan. Jag var inte så förtjust i dem men det löstes enkelt med en sprättare och lite tålamod.

Jag har lite förkärlek till mönster som ni kanske har märkt. Denna klänning ramlade jag över för två helger sen. Den är från Vero Moda men var nedsatt med 70% och kostade nästan ingenting för en ny klänning. Problemet var att den inte fanns i min storlek. Men jag hittade en som var två storlekar för stor. Den är fortfarande lite over-size men jag har tagit in den lite och tycker att den går att styla upp fint.

Och varför skriver jag allt det här nu?

Inte främst för att ni ska få en inblick i min garderob. Nej, jag vill bara vara med och inspirera och utmana till en hållbar konsumtion. En stor del i det handlar också om vad vi gör med de kläder och prylar som vi redan har. Plocka fram lite lim, en symasking, en sax eller lite färg och pyssla på. Ta vara på dem, laga, vårda och gör om. Mycket grejer kan få nytt liv även hemma hos oss själva. Så pyssla på och ta vara på det du redan har.
Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *