Höstpyssel · Krans av eterneller

Hösten är här. Jag möter den med blandade känslor varje år. Men det är bara att anamma dem tänker jag. Jag fick någon slags strimma av inspiration på en promenad här för ett tag sen och plockade med mig en del torkade blad och växter hem. Det finns ju så mycket fint och dessutom helt gratis material utomhus nu för tiden. Dessutom har jag några buntar torkade eterneller, köpta på Stortorget, som jag har velat gör nåt med. Det blev en krans såklart!

Förberedelser

Välj material – Jag har valt material som jag hittat ute och blandar upp med eterneller och även lite torkade japanska lyktor från mammas trädgård. Men allt material är torkat för att den ska hålla och se fin ut länge.

Välj en stil – Du kan täcka hela kransen eller bara halva. Du kan dela upp blommorna i olika former och färger eller helt enkelt blanda och sprida ut materialet jämnt över hela kransen. Jag kommer täcka en del av kransen och dela upp blommorna i färg.

Välj en stomme
 – Jag köper alltid på mig syringar i trä när jag hittar på second hand till ett rimligt pris. Det är ju fantastiskt pysselmaterial! Här hemma har det blivit både lampskärmar och barnmobiler av syringar i olika storlekar. Den här fick bli basen till min höstkrans. Egentligen kan man använda vad man har hemma med en bra form att linda runt. Eftersom jag inte hade tänkt att täcka hela kransen valde jag en stomme som är snygg som den är.

Välj en tråd – Jag valde en kopparfärgad bindtråd för att den passar bra till materialets färg och därför smälter in bra. Hade jag lindat en krans med bara grönt är det självklara valet att använda en vanlig grön bindtråd.

Linda en krans

Sen är det bara att börja linda. Det kan vara lite klurigt att linda krans med just torkat material eftersom det också är skört. Dels kan det vara bra att välja en tråd som inte är för tunn då det lättare skär igenom materialet. Ett annat tips är att lägga de mest ”hållbara” stjälkarna närmast tråden. Då kan du lägga det lite mer sköra materialet under och låsa fast med de grövre stjälkarna.
Jag hade några stjälkar med som bara gick av för att de var för tunna och sköra. Som till exempel den japanska lyktan på bilden ovan. Där fuskade jag lite och fäste tråden försiktigt några varv runt stjälken för att sedan linda på den på kransen.
Om man istället lindar med färskt material som ska torka ska man tänka på att dra åt ordentligt. Stjälkarna krymper nämligen ofta något när de torkar ihop. Därför är det lätt att de lossnar om man inte dragit åt ordentligt.


Klart!
Nu blev det lite mer höstkänsla i hallen i alla fall. Vad har ni för höstpyssel för er?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *