Nu börjar det bli tomt på kläder i garderoben

Nu börjar det bli tomt på kläder i garderoben, Detta har nog aldrig tidigare hänt. –  Skrivet av Anna Mattsson, min mamma.

För snart ett år sedan bestämde jag mig att försöka att inte köpa några mer kläder under kommande år. Förutom två par byxor (secondhand) och två nya sommarlinnen har inga inköp gjorts. Varför undrar du?
– Jo, klädindustrin påverkar vårt klimat alldeles för mycket och vi måste alla ta vårt ansvar. Naturskyddsföreningen skriver att vi i genomsnitt köper 13 kilo nya kläder per person och år och att vi i genomsnitt slänger åtta kilo per år. Nästan en tredjedel av det som köps används inte och det kläder vi slänger skulle kunna användas betydligt längre.

hållbarhet kläder

I våras gick jag igenom min sommargarderob och rensade kraftigt på de kläder som jag inte använt på länge. Det kan ju tyckas bakvänt att göra sig av med kläder men så här tänkte jag: Det som jag inte använder är bättre att någon annan använder. Min mamma fick ett par tröjor som nu blivit hennes favoriter och jag blir glad varje gång jag ser henne i dom, det känns liksom bra. Jag gav bort kläder till de som ville ha och resten gick till secondhand. Jag upptäckte att jag hade extra svårt att skiljas från några plagg som jag har slutat att använda sedan länge, så dessa sydde jag om till nya kläder som jag sedan flitigt använde under sommaren.

hållbarhet kläder

En svårare utmaning

Min utmaning var att inte shoppa men eftersom jag inte gillar att shoppa var det inte svårt att låta bli. Jag har känt mig friare och fått mer tid till annat som känns mer betydelsefullt. En bieffekt som jag upptäckt är att jag nu nästan känner avsmak när jag ser alla klädaffärer och kläder. Klimatångesten har krupit sig innanför skinnet på mig.

Jag behövde en svårare utmaning när det gällde kläder. Det är här min tomma garderob kommer in i bilden. Jag har mina favoritkläder som jag ofta använder och tvättar men det finns även fler kläder i min garderob. Varför använder jag inte dom? Nu till utmaningen. Jag bestämde mig för att inte lägga tillbaka några rena kläder (underkläder undantaget) i garderoben innan den var tom och skulle det mot förmodan bli något kvar som jag inte tog på mig bestämde jag att skänka bort det. Hur länge skulle mina kläder räcka? Och skulle det funka?

Ja, lite svårt var det och helt tom är inte garderoben. Men jag upptäckte att jag faktiskt kunde ha både kjolar och klänningar på jobbet och jag kommer garanterat använda alla mina kläder lite mer framöver. En dag hörde jag två av mina skolbarn stå och fundera över vem de såg komma på långt håll ”- det kan vara Anna, hon kan ha fina kläder också”. Jag fick testa lite nya kombinationer och ha lite fantasi ibland för att få ihop det. Min dotter Lina gav mig ett par jeans som räddade mig ett par veckor till. Även ett par dörrklädhängare från IKEA gjorde livet betydligt enklare. När man hänger upp kläderna håller de sig snyggare längre.

hållbarhet kläder

Hur länge räcker våra kläder?

Eftersom jag lovat mig själv att inte hänga tillbaka något märkte jag att jag använde allt lite längre, än vanligt, innan de gick till tvätt och det har funkat bra. Nu är det faktiskt slut på tröjor så lite ”ojämnt” blev det i slutänden. Men nu vet jag också vad jag exakt skulle behöva (om jag nu behöver något!). En sak är säker, jag kommer att känna mig väldigt rik när jag hänger tillbaka alla kläder igen (efter den ”stora strykningen”). Sommarkläderna har packats ner och längst ner i lådan hittar jag lite ”julkläder” som bonus att ta fram när dagarna blir mörkare. Jag funderar redan på vad nästa utmaning ska bli. Hur länge räckte då mina kläder? Jag klarade mig ett kvarts år utan att ”tvätta” och då bör tilläggas att jag inte har någon stor garderob.

Hur länge räcker dina ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *