Internationella kvinnodagen #thepowerofflower

· Sverige, ett av världens mest jämställda länder… ·

Idag är det internationella kvinnodagen. Sen början av 1900-talet har denna dag inträffat just det här datumet 8 mars. Men varför? Jo, då uppkom den som en dag för att belysa ojämställdhet mellan kvinnor och män och för att ta ytterligare ställning i kvinnors kamp för rösträtt.

I maj det här året har svenska kvinnor haft rösträtt i 100 år. Idag är Sverige ett av världens mest jämställda länder. Men många gånger gömmer vi oss bakom det argumentet. Men det betyder inte att vi är klara. #Metoo har vittnat om att vi har en lång väg kvar att gå. Att många män tycker att de har rätt till andra kvinnor kroppar är en stort bevis på att något fortfarande är riktigt skevt. Jag ska erkänna, jag har haft väldigt svårt för hela #Metoo-rörelsen. Jag har varit väldigt snabb att döma och tänkt att många kvinnor bara överreagerar. Men jag har också under hela mitt liv varit väldigt priviligerad. Jag har mött väldigt lite av diskriminering eller trakasserier på grund av att jag är kvinna. Jag har fått inse att bara för att inte jag själv har blivit utsatt för något så är inte andras upplevelser och berättelser fel. Berättelserna är viktiga för att vi faktiskt ska fatta att vi fortfarande inte, hur mycket vi än intalar oss det, lever i ett helt jämställt land. Och vi lever definitivt inte i en jämställd värld…

· Kvinnor saknas ·

I hela Asien ”fattas” det enligt unicef uppskattningsvis 117 miljoner kvinnor i den officiella statistisk, jämfört med de demografiska prognoserna. Man räknar alltså att 117 miljoner kvinnor inte lever eller aldrig ens fått chansen till ett liv som en följd av ojämställdhet i sjukvården och att flickfoster aborteras bort för att pojkar traditionellt har ett högre värde för många familjer. 

I Saudiarabien har kvinnor precis börjat få köra bil, något som har varit helt otänkbart innan. Fram till i januari detta år har män kunnat tagit ut skilsmässa utan sina fruars vetskap. Nu har kvinnorna däremot rätt att bli meddelade, via sms. Däremot så får de enligt lag inte själva bestämma vilka kläder de ska bära utanför hemmet. Kvinnor i Saudiarabien kan inte heller öppna ett bankkonto utan särskilt tillstånd från en förmyndare som ofta är hennes pappa, bror eller man.

#thepowerofflower

Idag har jag tillsammans med Interflora Acacia blomsterbutik, varit med och smyckat en av de 20 kvinnliga namngivna statyerna som finns i vårt land. Cajsa Warg, ni hittar henne i stadsparken här i Örerbro. Detta är en del av interfloras projekt ”The power of flower fund” som riktar ljuset mot en obalans mellan kvinnor och män i det offentliga rummet. Endast ca 10% av statyerna i Sverige är av kvinnligt kön. Syftet med projektet är att interflora inom två år ska kunna resa ytterligare en kvinnlig namngiven staty. 

”Giv henne rättvisa”

Jag köpte en gammal bok på en loppis för några år sen. Egentligen köpte jag den endast för att den var fin och för att jag skulle pyssla med den. Av en händelse öppnade jag och mina systrar boken och läste ett stycke skrivet av en man som måste ha varit långt före sin tid. Angående kvinnans ställning i hemmet stod det skrivet ”Giv henne icke smicker giv henne rättvisa”. Detta är verkligen ett citat att ta med sig in i den här dagen.
Så ja, idag kan vi hylla kvinnor och lyfta fram kvinnliga förebilder, för det är gott och viktigt. Men det är egentligen inte det den här dagen är till för.
Internationella kvinnodagen är en dag för att lyfta upp ojämställdheten mellan kvinnor och män i ljuset. Men jämställdhet borde vara på tapeten 365 dagar om år. Jämställdhet mellan kvinnor och män är inte en kvinnofråga, det är en människofråga. För alla människor är lika mycket värda. Punkt.

 

Kommentarer på “Internationella kvinnodagen #thepowerofflower

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *