Borta bra men hemma bäst · Vårt nya sovrum

Jag har en semestervecka kvar. Vi är hemma och mellanlandar mellan tågluff i Europa, församlingshelg och västkusten. I torsdags kom vi hem från en intensiv resa, mycket tid av tågåkande, nya upplevelser och lite för lite sömn. Vi har hunnit med många vackra platser på kort tid. Alltså tåg, vilken grej! Smidigt, snabbt och framförallt snällt mot vår jord; ett fantastiskt bra sätt att resa helt enkelt. Men jag inser varje gång jag är ute och reser hur extremt hemmakär jag är. Det tar inte lång tid innan man börjar sakna Örebro, vännerna och sin egen säng. Jag är nog lite tråkig och trivs allra bäst här hemma.

Jag har ju hintat lite om att vi gjort om i vårt sovrum. Det har varit klart ganska länge nu, men jag har inte kommit mig för att visa upp det än. Vi har till och med hunnit börja med nästa rum. Så nu är det dags. Här har ni det, vårt nya sovrum.

Kalkfärg

Väggarna i sovrummet hade tidigare en grå/lila ton som den tidigare ägaren hade målat. Den var helt okej, men inte en färg jag själv hade valt i ett sovrum.
Jag var väldigt sugen på att testa på att måla med kalkfärg. Vi hade nog tänkt oss nåt åt det gråa hållet från början. Men när vi åkte till färgaffären fastnade vi båda helt oväntat för den här terrakotta färgen. Färgen kommer från Jotun, LADY Minerals, och heter rustik terrakotta.

Jag började med att grunda väggarna med en vanlig väggfärg i samma kulör. När det var klart var jag uppriktigt orolig för hur det hela skulle bli. Vi hade tänkt att färgen skulle vara röd, men den såg väldigt brunt och mörkt ut. Sen var det bara att gå på med kalkfärgen. Jag målade med pensel och fram och tillbaka med oregelbundna drag för att skapa skiftningar och liv i färgen. Detta var riktigt roligt. Jag kände mig som en 5-åring som stod och kladdade på väggarna med en stor pensel. Kalkfärgen gör inte väggen lika mörk, så väggarna upplevdes betydligt ljusare när färgen väl hade torkat. Hur som helst är jag väldigt nöjd med slutresultatet. Glad att vi vågade oss på en så mörk färg – det gjorde sig bra i ett sovrum för att det känns mer ombonat.

Sänggaveln

Jag såg en bild för ett tag sen då någon hade byggt en panelvägg på hela väggen bakom sängen i sitt sovrum. Precis så hade jag fått för mig att jag ville ha det. Väggen bakom sängen i vårt sovrum är ganska lång. Perfektionist som jag är ville jag verkligen inte att vi skulle behöva skarva brädorna för att det inte riktigt ger samma känsla. Min man är ju fantastisk! Han går med på de flesta av mina tokiga ideér när det kommer till inredning. Det hela slutade med att vi åkte och köpte vanlig ytterpanel som vi satte fast på den uppreglade väggen. Brädorna var självklart för långa för att få plats i hissen. Så vi fick bära dem upp för trappen. Det gällde att hålla dem i rätt vinkel och sen sakta snurra dem lite för varje steg man tog. Så det gjorde vi med 9 långa brädor. Men helt klart värt det!

Jag tycker alltid det tar emot lite att göra hål i väggen för att hänga upp tavlor, tänk om jag ångrar mig om ett tag igen? Då är det en bra lösning med en hylla eller en list så att man kan variera tavlor och dekorationer så mycket man vill.

Lampan

Jag har verkligen kommit igång och gjort en massa lampor på senaste tiden, med en hel del hjälp av min man. Jag har gjort vår hallampa, våra sänglampor och taklampan i vardagsrummet. Så det blev en ny hemmagjord lampa till sovrummet också. Den här lampan är gjord av lite gamla tygbitar och två stora broderiramar som jag fyndade på en loppis för 10 kr/st. Jag tyckte att den blev riktigt mysig! Den smälter liksom in fint i känslan på resten av  rummet och så ger den ett väldigt mysigt ljus också.

Möblering

Jag var väldigt nöjd med vår möblering av sovrummet redan innan renoveringen. Rummet är inte så stort, så man har inte så många valmöjligheter. Möblerna fick helt enkelt stå kvar som de gjort innan. Några ar tavlorna fick till och med hänga kvar på precis samma spikar som de gjort innan. Varför ändra på ett vinnande koncept liksom?
Det gjorde ändå väldigt mycket med rummet med ny sänggavel och ny väggfärg. Nu känns det tillsammans med inredningen som en bättre helhet mot vad det var innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *