Tulpaner i mängder! · Tulpanens dag 2018

· Tulpanens dag ·

Idag är det tulpanens dag. Det är ju värt att fira!
Jag har hört att det är Sverige som köper mest tulpaner i världen, räknat per invånare, och det kan jag verkligen tänka mig. Vi är lite som galna i tulpaner så här års. Det är verkligen få saker som ger oss sådana vårkänslor som tulpaner gör. Tulpaner är nästan de enda snittblommorna som vi faktiskt odlar själva i Sverige. Därför är tulpaner ett så bra val! Närodlat, vackert och vårligt.

Tulpanbukett

Tulpanbukett

Tulpanbukett

· Min tulpanbukett ·

Såhär ser min tulpanensdag-bukett ut. Jag hittade sådär riktigt mörklila tulpaner som jag bara inte kunde motstå. Jag är inte så förtjust i att blanda tulpaner med andra sorters blommor eftersom tulpanerna växer så mycket när de sitter i vas. Då tappar buketten snabbt formen och behöver göras om. Även om det är väldigt vackert att blanda ut tulpanerna med andra blommor så håller jag mig till att fylla ut dem med grönt. Här blev det en blandning med eucalyptus och vackra knoppiga körsbärskvistar. Körsbärskvistarna kommer slå ut och få små fina vita blommor, men tyvärr har nog dessa tulpaner blommat över då. Jag tycker att de knoppiga kvistarna är väldigt fina precis som de är.

Tulpanbukett

Tulpanbukett

· Skötselråd ·

Tulpaner är en blomma som tyvärr inte håller sig så länge. Men om du sköter dem på rätt sätt kan du får dem att hålla sig längre än du kanske tror. Egentligen tar du hand om dina tulpaner på samma sätt som du gör med i princip alla andra snittblommor.

· Ny snittyta.

Ge tulpanerna en ny snittyta innan du sätter dem i vatten. Detta gör du bäst med en ren och vass snittkniv. Om köper tulpaner på bunt så är det inte alltid säkert att de har fått dragit vatten ordentligt i butiken. Då är det en god idé att låta pappret sitta kvar runt tulpanerna under tiden de drar vatten. Pappret ger tulpanerna stöd när de drar vatten och förhindrar dem från att bli sneda och böjda.

· Ren vas och rent vatten.

Alla blommors största fiende är bakterier. Det kommer blidas bakterier vattnet vad du än gör, men det finns saker du kan göra för att göra miljön så ogynnsam för dem som möjligt. Rent vatten och en ren vas är a och o. För att hålla vasen ren är det då också viktigt att byta vatten och diska vasen med jämna mellanrum, gärna varannan eller var tredje dag. När du ändå gör detta kan du passa på att ge blommorna en ny snittyta. Bakterier trivs bättre i varmvatten än i kallt vatten, därför mår tulpanerna bra av att få sitta i riktigt kallt vatten.

· Ställ blommorna svalt.

När blommor står svalt bromsas deras mognadsprocess. Det är därför vi förvarar snittblommor i blomsterbutikens kyl. Detta är egentligen väldigt logiskt, det är av precis samma anledning som grönsaker som ligger i kylen håller sig längre än de som ligger ute i rumstemperatur. Vill du att dina tulpaner ska stå länge; ställ dem svalt. Undvik starkt solljus och varför inte ställa in dem i kylskåpet över natten? Kylskåpstemperatur är perfekt blomtemperatur. Det är väldigt ofta som jag har blommor stående i kylen här hemma.

Tulpanbukett

Glad tulpan-dag till er alla! Ta och skäm bort er själva med lite svenska tulpaner idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *