En magisk inredningsvärld · Yrkesbeviset

Jag har lite drygt en och en halv månad kvar på min floristutbildning. Det har gått så fort, men det känns verkligen spännande att snart vara färdig. Efter utbildningen har jag valt att göra ett prov som kallas för yrkesbeviset. Man måste inte ha ett godkänt yrkesbevis för att få kalla sig florist men det är helt klart en bra grej att ha på sitt CV. Yrkesbeviset krävs dock för att jag någon gång i framtiden ska få ta gesällbrevet, vilket jag gärna skulle vilja göra.

· Bukett i konstruktion ·

Yrkesbeviset är upplagt så att man gör två stora arbeten som utgår från ett ”case” som vi har blivit tilldelade. Det första arbetet som ska göras är en bukett i konstruktion. Att gör buketten i en konstruktion innebär att man skapar något slags rede som blommorna vilar på. Det kan tillexempel vara en platta, ett fågelbo av ihopsurrade pinnar eller en bit hönsnät.

· Installation ·

Uppgift nummer två som ska göras är en installation. Alltså ett litet större arbete, lite som ett stort konstverk av blommor. Installationen utgår från samma ”case” som buketten vilket gör att arbetena ska vara snygga ihop med varandra. Båda arbetena ska göras med grundlig planering, skisser, mood board, färgkartor med mera.

Själva provet är i mitten av april men jag är igång och planerar redan nu. Jag tänkte att ni skulle få följa med i min process hela vägen fram till yrkesbeviset. Caset; ”En magisk inredningsvärld” som vi har blivit tilldelade utgår ifrån inredningsföretaget Svenskt tenn. Scenariot är att svensk tenn ska anordna en tävling för unga designers. Vi ska skapa en installation som ska stå i deras butikslokal i Stockholm under tävlingen. Sen ska vi även göra en bukett till den vinnande designern, som ska överlämnas vid prisutdelningen.

· Alla bilder i det här inlägget är hämtade från Svenskt tenns hemsida. ·

Svenskt tenn - vaser

· Svenskt tenn ·

Jag hade väldigt dålig koll på Svenskt tenn innan jag började med det här projektet. Men nu har jag blivit tvungen att läsa på lite. Företaget startades för mer än 90 år sen av Estrid Ericson endast 30 år gammal. Till en början säljer företaget, som namnet avslöjar, just tenn. Butiken växer och mer och mer olika typer av inredning smyger sig in. Bara några år senare är Svensk tenn en av de finare inredningsbutikerna i Stockholm.

Svenskt tenn - stolar

Svenskt tenn -tyger

Den riktiga framgångssagan startar på 30-talet när Estrid börjar jobba tillsammans med arkitekten Josef Frank. Många av Svenskt tenns ikoniska tyger och möbler är just designade av Frank. Företaget har en vision om att leva för evigt. Verksamhetens överskott går till forskning om ekologisk hållbarhet och miljövård. Vilket jag tänker är en nödvändighet för ett företag med just den visionen.

Svenskt tenn -dukning

Svenskt tenn - ljusstake och krukor

Jag tycker att det är så häftigt hur en 30-årig kvinna på 20-talet har lyckats med bedriften att bygga upp ett företag som idag är ett så starkt varumärke. Mycket av deras möbler och tyger är på nåt sätt tidlösa. Josef Frank har sagt:

”Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet.”

Det är ju en helt fantastisk filosofi att ha med sig när man inreder ett hem tycker jag!

Svenskt tenn - vardagsrum

Svensk tenn- krukor och vaser

Svenskt tenn- Baranquilla

· Baranquilla ·

Det finns väldigt mycket att inspireras av utifrån deras inredning. Men jag fastnade ganska fort för Josef Franks alla blomm-mönstrade tyger. Mina arbeten till yrkesbeviset kommer att utgå från ett av hans tyger där jag har tänkt att på något sätt återskapa tygets mönster med riktiga blommor. Jag har valt att utgå ifrån tyget ”Baranquilla”. Jag är egentligen inte så färgglad med det här tyget är verkligen det så jag får utmana mig själv och kräma på med ordentligt med färg.

Svenskt tenn - Baranquilla

Häng gärna med mig in i Svenskt tenns magiska inrednings värld och framföra allt på min resa fram till yrkesbeviset!

9 kommentarer på “En magisk inredningsvärld · Yrkesbeviset

  1. Wow, vad tiden gått fort, Lina.
    Och vilka härliga utmaningar du står inför!
    Jag kommer följa dig under arbetets gång, självklart!
    Kram Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *